Sayfalar

29 Eylül 2018 Cumartesi

Büyük Britanya Soyluluk Ünvanları

Elizabeth I

Büyük Britanya soyluluğu diğer Avrupa ülkelerindeki gibidir. Yalnız baronluktan küçük bir baronluk derecesi vardır ki, İngiltere'ye mahsustur. Yukarıdan aşağıya doğru soyluluk dereceleri dukalık, markilik, kontluk, vikontluk, baronluk, baronetlik ve şövalyeliktir. Baronlara ve baronların üzerindeki soyluluk derecesi sahiplerine lord denmektedir.

Dukalar (İngilizcesi:Duke) Hanedan dışında en yüksek soylulardır. Kendilerine "May Lord Duke" veya "Your Grace" diye hitap edilir. Eşlerine ve kızlarına lady bütün oğullarına ise lord denir. Yazılı olarak His Grace The Duke of..." şeklinde hitap edilir.

Markiler (İngilizcesi:Marquess) "The Most Honorable The Marquess of..." şeklinde yazılır, "May Lord Marquess" diye hitap edilir. Eşlerine ve kızlarına lady bütün oğullarına ise lord denir.

Kontlar (İngilizcesi:Earl) "The Right Honorable The Earl of..." diye yazılır. My Lord diye hitap edilir.  Eşlerine ve kızlarına lady denilir. Oğulları, babalarının 2. büyük ünvanını nezaketen taşırlar, bu takdirde lord'durlar, fakat bir kontun ikinci bir soyluluk ünvanı yoksa oğluna lord denmez, sadece isim ve soyadının başına "Honorable" getirilir.

Vikontlar (İngilizcesi:Viscount) The Right Honorable The Viscount..." diye yazılır. My Lord diye hitap edilir. Eşlerine lady denir. Kızlarının ve oğullarının adlarının başına Honorable gelir. Çok az vikontun ikinci bir soyluluk ünvanı vardır, bu takdirde büyük oğlu babasının ikinci soyluluk ünvanını (baron ise lord, baronet ise sir) taşır.

Baronlar (İngilizcesi:Baron) "The Right Honorable The Lord..." diye yazılır. My Lord diye hitap edilir. Eşleri lady'dir. Oğul ve kızlarının adlarının başına "Honorable" gelir.

Baronetler (İngilizcesi:Baronet) Sir diye hitap edilir ve küçük isimleri söylenir, soyadları ile hitap edilmez. Mesela adı Richard Basset olan bir baronete Sir Richard diye hitap edilir soyadı söylenmez. Eşlerine leydi denir. Baronetlere The Honorable diye yazılır. Kızları ve oğulları bir ünvan taşımazlar..

Şövalyelik (İngilizcesi:Knightage) Kişiye verilen en alt derece soyluluk payesidir. Bunlara Sir denip küçük isimleriyle hitap edilir. Bu ünvan şövalye ölünce oğluna geçmez. Irsi olan sir ünvanının sahibi şövalye değil baronet'tir. Şövalye olan Sir'lerin eşlerine lady denir. Lady'lere keza küçük adlarına hitap edilir: Lady Mary..

31.8.1988'de Lordlar Kamarası'nda 2 başpsikopos, 24 psikopos, 20'si kadın, 759'u ırsi soylu, 26 ilk defa soyluluk verilen ırsi soylu, 46'sı kadın, 376 ırsi olmayan soylu toplam 1187 üye bulunuyordu.

Bütün soyluluk payeleri ancak hükümdar tarafından verilebilir.


Görsel: Elizabeth I


Kaynak: 
Yılmaz Öztuna'nın "Avrupa Devletleri -Devletler ve Hanedanlar" isimli kitabından alınmıştır. Cilt IV, Ankara 1996, Sayfa 821-822

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder